Mijn vader, Alex Grondhuis, zag zijn vrienden sterven

Posted door

Dit zijn mijn ouders op de foto. Mijn vader Alex Grondhuis is op 22-5-1919 te Poerwredjo (Midden Java) geboren en overleden tijdens een vakantie te Bali op 29-12-2008. Tijdens zijn laatste reis heeft hij zijn geboortedorp nog bezocht. Mijn moeder Toos Grondhuis- van Elewoud, geboren op 17-12-1923 te Ambarawa en overleden op 28-11-1989 te Amersfoort, leefde buiten de kampen en reisde samen met haar pasgeboren baby (mijn oudste zus) tijdens de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië, mijn vader achterna.

Hij was als KNIL soldaat en werkte als verpleger in diverse kampen te Java. De grootste ellende vond hij dat hij zijn vrienden zag sterven, hoe hou je zoiets vol?? Zijn wilskracht was groot, hij wilde levend uit deze hel komen. Hij putte kracht uit de afspraak die hij met mijn moeder Toos had gemaakt toen zij door deze brute oorlog van elkaar werden gescheiden, mijn moeder was toen hoogzwanger van mijn zus.

Iedere avond om 20:00 zouden zij door gebed met elkaar zijn verbonden zijn.


Na de oorlog organiseerden Alex en Toos Grondhuis,  jarenlang feesten voor alle mensen uit Nederlands-Indië. Dit omdat hij als geen ander wist dat trauma gezamenlijk opgevangen moest worden. (Kota Batu feesten Amersfoort).

Omdat hij ook in het weeshuis van Pa v d Steur heeft gezeten, organiseerde hij jarenlang met een aantal oud Steurtjes,  jaarlijks een feest in Amersfoort én in Utrecht t.b.v. Yayasan pa van der Steur. Daarnaast heeft hij,  als jongen geboren in de omgeving van Djokja,  vele jaren samen met zijn vrienden de jaarlijks Djokja reunie georganiseerd…

 

In 1997 werd mijn vader geïnterviewd door Omroep Amersfoort. Een emotioneel interview.

In 2011 hebben wij hun laatste huis bezocht waar zij hebben gewoond voordat zij met de Ooievaarsboot de Atlantis naar Nederland vertrokken. Wij hebben hun as in de Oude haven van Semarang uitgestrooid..

Bernadette Grondhuis
#Indischekwestie
Indisch Platform 2.0.