Mevrouw E. Nobbe / backpay salarissen na 71 jaar wachten.

Posted door
PEGGY STEIN HEEFT HAAR BERICHT GEDEELD.

RIP Mevrouw E. Nobbe
27-03-1923 – 04-02-2017

Afgelopen zaterdag ontving ik het verdrietige bericht van mevrouw Nobbe’s dochter Linda van Soest. Een bericht waarvan je weet dat het ieder moment kan komen. En dan is de realiteit daar! Lieve, krachtige, mooie mevrouw Nobbe is overleden. Midden in haar strijd voor recht voor allen die de Indische Kwestie aangaat. Dat wilde ze namelijk nog zo heel graag voor hen betekenen. Mevrouw Nobbe heeft maar 3 maanden mogen genieten van de erkenning van haar soldij vanuit de Backpay regeling. Hier heeft ze 71 jaar op moeten wachten. Een erkenning die mede met de enorme inzet en steun van haar dochter Linda is bereikt.

Mevrouw Nobbe heeft samen met haar dochter Linda al onze berichten voor haar op Facebook gelezen. Ze was vrolijk, trots en er érg blij mee. Het gaf haar nóg meer reden om haar stem te laten horen.
Mevrouw Nobbe, ik heb uw stem gehoord en hoor uw stem nog steeds.
Linda en familie veel sterkte bij het verlies van je dappere moeder. Een voorbeeld voor ons allen.

x
Peggy Stein

 

November 2016. Een strijdlustige mevrouw Nobbe, 93 jaar.

15589576_1619231971436376_4625850817246492218_n
Plunjezak van mevr. E. Nobbe

Afgelopen jaar, het zogenaamde ‘Backpay salarissen’ jaar heb ik kennis mogen maken met mevrouw Nobbe. Mevrouw Nobbe belde zelf naar mijn kantoor omdat ze op 3 november op televisie zag dat haar salaris van de oorlogsjaren eindelijk uitbetaald zou worden.

In het kort werd ze direct door SVB afgewezen omdat er geen archief over haar te vinden is. Ondanks haar verhaal en haar plunjezak met legernummer. Ze werkte voor het Nederlands Indisch Gouvernement.

Lees hierboven haar brief die ze zelf geschreven heeft aan de SVB.

Samen met haar dochter Linda van Soest hebben we consequent meegezocht en geageerd tegen de SVB. Daar Defensie stelde dat het chaotische tijden waren en niet alle archieven compleet. Uiteindelijk na 11 maanden vechten is mevrouw Nobbe erkend.


15590157_1619231748103065_1495837428202798756_nMevrouw Nobbe is een strijdvaardige vrouw van bijna 94. En heeft nu de smaak te pakken. Omdat ze nooit maar dan ook nooit meer zo behandeld wil worden en ook wil bijdragen aan een oplossing voor alle andere mensen die hetzelfde beleefd hebben.
Mevrouw Nobbe (en ook haar dochter Linda) hebben de petitie Indische Kwestie getekend en geeft jullie allemaal een hartelijke groet.

Blijf lachen is haar motto!

PS: een boodschap terug voor mevrouw Nobbe wordt zeker op prijs gesteld.


 

 

 

Bericht dat mevrouw Nobbe op 3 november 2015 zag op NOS.nl

NTR

Ambtenaren en militairen die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië geen salaris hebben gehad krijgen alsnog een extra vergoeding. Ongeveer 1100 mensen die nog in leven zijn krijgen ieder 25.000 euro uitgekeerd. Staatssecretaris Van Rijn heeft daarover een akkoord gesloten met het Indisch Platform.

Er is tientallen jaren gesproken over de achterstallige salarissen, de zogenoemde ‘backpay-kwestie’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de groep overheidsdienaren die werkte in de Nederlandse kolonie geen loon. De discussie begon meteen na het einde van de oorlog in 1945, maar de Nederlandse overheid heeft de boot altijd afgehouden en is juridisch niet tot de vergoeding verplicht.

Van Rijn werd drie weken geleden door de Tweede Kamer aangespoord om opnieuw met het Indisch Platform in gesprek te gaan.

Impasse

De staatssecretaris wil met de regeling, die de Staat zo’n 27,5 miljoen euro zal kosten, tegemoetkomen aan onvrede over het ontbreken van een oplossing over de kwestie. “De geschiedenis van de afgelopen zeventig jaar kunnen we niet ongedaan maken, maar ik hoop dat deze stap de weg vrijmaakt voor een nieuw hoofdstuk van onze gezamenlijke toekomst”, schrijft Van Rijn.

Ik ben betrokken geraakt bij de ‘Indische Kwestie’ na Kamerdebatten. Mede door mijn Indische afkomst en de kennis…