Frits Hertel, zat tussen bamboe stellages

Posted door

Frederik (Frits) Arnold Leon Hertel

Geboren op 14 juni 1907 te Semarang 
Overleden op 22 april 1944 te Kamp Harima Osaka 

Medio augustus 1942 wordt Frits Hertel op de trein naar Batavia gezet. Vandaar uit wordt Frits verscheept naar Singapore. Hier verblijft hij tijdelijk.
Frits wordt op 30 november 1942 op de Kamakura Maru, ook wel bekend als de Chichibu Maru geplaatst met als eindbestemming Nagasaki.
In totaal 2213 krijgsgevangen moeten zich over een schip dat ooit was gebouwd om maximaal 817 passagiers te vervoeren, verdelen.
Het ruim staat vol met goederen en een deel van de krijgsgevangen wordt in bamboe stellages geduwd, speciaal gebouwd om zoveel mogelijk krijgsgevangen te kunnen vervoeren. Anderen zoeken een plek boven op het dek.

Na 7 dagen varen komen ze in Nagasaki aan en wordt Frits samen met 399 krijgsgevangenen, op de trein naar het Harima Camp in Osaka gezet. Alle andere krijgsgevangenen werden verdeeld over de ruim 26 kampen die Osaka telde.
22-4-1944.

Ze moesten werken op de scheepswerf (3 dokken) en in de machinefabriek: lassen, klinken, pijpen stapelen, zandstralen, enz. Dit was erg zwaar werk en er vonden vele ongelukken plaats. In het najaar van 1944, hebben ze loopgraven moeten maken, Frits heeft dit niet meer meegemaakt, hij sterft op 36-jarige leeftijd aan een acute longontsteking.

 

De Kamakura Maru heeft nog diverse tochten gemaakt totdat hij op 28 april 1943 getorpedeerd werd door een Amerikaanse onderzeeër (de USS Gudgeon).
Tijdens de vele boottochten van verschillende schepen naar Japan zijn er naar schatting. 7000 mensen overleden…

Frits Hertel ligt op het  Ereveld Menteng Pulo te Jakarta. De urn van Frits Hertel, is in het Columbarium (Col. F 5) bijgezet…

Op 25 november wordt postuum het Mobilisatie Oorlogskruis voor Frits Hertel aan de familie uitgereikt.

5 jaar geleden begon mijn treinreis door het verleden. Het verleden van een opa die ik nooit gekend…