Opa Blaset werd één dag na de officiële capitulatie geëxecuteerd…

Posted door

Ik heb het  Memorial Park  in Hiroshima bezocht, hier zie je de gevolgen van de atoombom die op 6 augustus 1945 gevallen is en terwijl ik daar rondliep dwaalden mijn gedachten steeds af omdat deze gebeurtenis in de geschiedenis regelrecht invloed gehad heeft op onze eigen familiegeschiedenis.

3 dagen nadat de atoombom op Hiroshima gevallen was werd er op 9 augustus nog een bom gegooid, deze viel op Nagasaki wat uiteindelijk leidde tot de capitulatie van Japan en het einde van de oorlog op 15 augustus 1945.

Helaas zat mijn opa gevangen in één van de buitengebieden wegens verzetsactiviteiten en was daar de macht nog niet overgedragen wat er toe leidde dat hij een dag na de officiële capitulatie alsnog geëxecuteerd werd…

Dit heeft zo’n grote invloed op mijn vader en daarmee ook zijn kijk op het leven en daarmee op onze opvoeding gehad.

Het was een rare gewaarwording met absoluut dubbele gevoelens, mijn opa was dan ook heel sterk aanwezig !
Het gevoel niet te kunnen vergeven namens hem maar alleen namens mijzelf en met de vergevingsgezindheid die zowel mijn vader als mijn moeder naar die periode aan ons hebben door gegeven besef je dat de geschiedenis nou eenmaal gelopen is zoals hij gelopen is en overheerst de gedachte dat dit NOOIT meer mag gebeuren….

Roy Blaset,
#indischekwestie