Het verborgen leed.. Er was muziek, eten, stille kracht en over de rest werd niet gesproken

Posted door

Mijn opa en oma zijn met 8 kinderen in november 1950 in Nederland aangekomen. Nadat ze eerst in Hotel Opduin te Noordwijk aan Zee, bij boer Petersen in Koudhoorn en Pension Klein Zwitserland in Putten hebben gezeten, verhuisden ze definitief in 1952 naar Harderwijk. Omdat hun woning aan de Willem de Zwijgerlaan 25 nog niet helemaal klaar was, hebben ze een aantal maanden nog in Pension (Hotel) Stadsdennen gelogeerd.

OGB Design

Het gezin bestond toen uit v.l.n.r.: William en Hennie (tweeling), oma Jacobs met Charles, Lucie, en Pieter (tweeling), opa Jacobs met Clarc, Sonja en Liesje.  Clarc en Charles zijn geboren na de oorlog. Olga en Cobus zijn in Harderwijk geboren..

.
Foto: Opa Jacobs in het KNIL in Nederlands-Indië (4e persoon achterste rij)

Mijn opa was KNIL Sergeant der infanterie uit Djokjakarta, ingeschreven te Batavia 1941, gevangen genomen te Bandoeng.  Hij werd in Harderwijk geplaatst. Hij vertelde mij dat hij vroeger oefeningen had in het Slingerbos. Toen nog een groot bos achter de oude Jan van Nassaukazerne.

Ik ben van de familie Jacobs het oudste kleinkind. Geboren in 1959, dochter van Hennie Jacobs getrouwd met Andries Verhoeve. Mijn vader was ook beroepsmilitair en uitgezonden geweest naar Nederlands-Indië. Mijn vader kwam vaak bij de familie Hofma op bezoek, buren van mijn opa en oma, daar leerde hij mijn moeder kennen. Ze zijn in 1958 getrouwd. In die tijd was er een grote woningsnood. Dit is de reden dat ik bijna 3 jaar bij mijn opa en oma in huis heb gezeten. Ik was klein maar kan ik me nog veel herinneren uit die tijd. Ik groeide op samen met mijn oom Cobus, 3 jaar ouder en tante Olga, 5 jaar ouder. Zij waren toen een beetje mijn grote broer en zus. Op een zeker moment hebben mijn ouders een duplexwoning aan de Willem de Zwijgerlaan 26 gekregen en daarna een eengezinswoning aan de Willem de Zwijgerlaan 23, de woning naast mijn opa en oma. Mijn zusje Hilda en mijn broertjes Gert en Andries zijn daar geboren.


Bij de familie Jacobs was iedereen altijd welkom e
n zoals bij elke Indische familie kon je altijd mee eten.

Als kind heb ik vaak Indische producten moeten halen voor mijn oma bij de familie Sommer. Zij hadden een toko aan huis in de Irenelaan. Meneer Sommer kwam ook vaak bij mijn opa en oma aan huis om Indische producten af te leveren. Ik zie hem nog fietsen op zijn herenfiets met die grote fietstassen. Vrijdagmiddag werd al begonnen met het schoonmaken van de kippen die ze nodig hadden voor de rijsttafel. Zaterdagmiddag was het met de hele familie rijsttafel eten. Als kind at ik rijst met smoor. Later mochten we de rest ook proberen.


Een aantal ooms van mij is heel muzikaal. Pieter kon heel veel instrumenten bespelen. Hij heeft ook elektrische gitaren gebouwd. Clarc heeft in een aantal bandjes gespeeld. Er werd vaak bij mijn opa en oma in de schuur geoefend. Niemand in de buurt klaagde hierover. Éen van de vrienden, Erik Lamslag, heeft heel lang als gitarist gespeeld bij Jan Blaaser. Een andere vriend, Lex Umlauf von Biberfort was gitarist bij de Spooky & Sue.

In de Willem de Zwijgerlaan woonde de familie Klein, zij kwamen ook uit Nederlands-Indië. Als mevrouw Klein bij mijn oma op visite kwam, zaten wij als kinderen muisstil aan tafel om al die Stille Kracht verhalen aan te horen. Als wij iets niet mochten horen ging mevrouw Klein in het Maleis over.

OGB Design
De meeste kinderen van mijn opa en oma zijn in Harderwijk blijven hangen. Mijn moeder woont in Stadsweiden, Charles woont nog in de Tinnegieter. Lucie en Cobus wonen in de Wittenhagen. Clarc woont in Apeldoorn. Olga is in 1976 naar Frankfurt verhuisd en William is al in 1962 naar de U.S.A. vertrokken.


Opa en oma hebben het best zwaar gehad. Zo is al snel na een zwaar ziekbed hun oudste dochter Liesje op 19 jarige leeftijd overleden, o
p 27 jarige leeftijd Sonja en op 42 jarige leeftijd ook nog Pieter. Dat heeft mijn oma zich zeer aangetrokken.

Ze hebben nog hun 50 jarige bruiloft mogen vieren. Een paar weken daarna is mijn oma op 10 mei 1985 overleden.
Mijn opa is in april 1997 overleden.

Engelbertha Verboekend,
Geboren te Magelang op 3 november 1914. Overleden op 10 mei 1985 te Harderwijk.
Ferdinand Jacobs,
Geboren te Tegal op 11 januari 1911. Overleden op 30 april 1997 te Harderwijk

Geeske Verhoeve
#indischekwestie