Hulp gezocht voor onderzoek afstuderen invloed WOII Indonesië

Posted door

Beste allemaal,

Mijn naam is Eva Warner en ik ben op dit moment een onderzoek aan het uitvoeren voor mijn afstudeeropdracht. Deze scriptie gaat over de invloed van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië op repatrianten, die na de oorlog in een leven hebben moeten opbouwen in Nederland. Mijn oma was 20 jaar toen ze als repatriant aankwam in Nederland. Zij zat samen met haar moeder en 8 broertjes en zusjes in Indonesië in een interneringskamp, terwijl haar vader krijgsgevangene was. Nu is mijn oma 93 en laat de laatste jaren steeds meer los over deze periode. Mij wordt alsmaar duidelijker hoe een vergeten periode dit is in de geschiedenis en hoe belangrijk het is dat deze steeds meer aan het licht komt.

In mijn onderzoek komen verschillende aspecten naar voren. De situatie tijdens de oorlog zelf, de aankomst van de repatrianten, de ontvangst en ondersteuning, de erkenning en compensatie, maar ook de algemene kennis van de Nederlandse bevolking vandaag de dag over de oorlog in Indonesië.  Voor dit laatste onderwerp benader ik u allen nu. Naar mijn idee is de kennis vrij gering in Nederland en wordt er weinig aandacht besteed hieraan in het onderwijs. De kennis die men heeft, is naar mijn idee grotendeels door de verhalen van dierbaren of kennissen. Daarnaast is er natuurlijk de kennis van degene die het zelf ervaren hebben. Om globaal te meten hoe personen (die zelf niet de oorlog hebben meegemaakt) hun kennis hebben vergaard, heb ik een korte enquête opgesteld. Dit zijn 15 zeer korte vragen en in totaal kost het invullen ervan rond de 3 minuten. Mijn vraag aan u is dan ook of u deze wellicht zou willen invullen? Het zijn géén historische vragen en iedereen in Nederland is geschikt voor deze vragenlijst. Het houdt globaal in: Heeft u kennis? Zo ja, hoe heeft u deze vergaard en vindt u dat er genoeg aandacht aan wordt besteed? Verder stel ik dezelfde vragen over de oorlogssituatie in Europa destijds. Dit omdat naar mijn idee er een grote kennis is over dit deel van de Tweede Wereldoorlog en er zeker meer aandacht aan wordt besteed. In mijn ogen een oneerlijk onterecht iets. Boven- en onderaan dit artikel plaats ik de link naar de enquête. Ik hoop dat ik zo beknopt mogelijk het heb kunnen uitleggen. Mijn onderzoeksvraag en onderzoek zijn breed, maar het heeft puur het doel om meer aandacht te generen. Mijn dank is alvast groot en ik hoop een goed en eervol onderzoek te kunnen neerzetten. Voor mijn oma en alle andere getroffenen.

Vriendelijke groet,
Eva Warner
https://nl.surveymonkey.com/r/QQMTTR3